Een eis die vooral aan een crank gesteld dient te worden, is dat deze over een grote stijfheid beschikt. Cranks die buigen zijn niet erg favoriet: Ze zijn relatief onbetrouwbaar en zullen eerder breken. Ze dienen ook glad te zijn en soepel van vorm, dus zonder rare hoeken en afplattingen, teneinde scheuren en breuken te voorkomen.

Montage van cranks

De beenlengte kan bepalend zijn voor de lengte van de crank, die in verschilende lengtes wordt geleverd. Meestal zijn ze zo’n 170 tot 175 mm. Fietsers die niet langer zijn dan 1m70 zijn over het algemeen niet geschikt voor een langere crank van 175mm en meer.De meest gebruikte lengtes zijn 170-172.5-175, maar ook de niet veel voorkomende lengtes van 165mm. en, de andere kant op, tot 180mm. komen voor.

Veelal worden de grotere maten door professionele wielrenners gebruikt tijdens het rijden van tijdritten. Ze komen hiermee slechter op gang, maar uiteindelijk zullen ze door de betere hefboomwerking een veelal beter resultaat opleveren.

Het monteren van de cranks is bij de trapas met de vierkante kop, de Isis en de Octalink gaat eigenlijk volgens hetzelfde principe. De bouten waarmee de cranks moeten worden vastgezet, worden tesamen met de cranks bijgeleverd, zodat het een kwestie is van de bouten bevestigen. Let ook hier op een eventueel aanbevolen aanhaalmoment. Alle systemen staan het gebruik van vet toe, behalve het vierkante systeem!

De montage van het Hollowtech-systeem vergt voorts nog apart de aandacht, vanwege de toch enigszins afwijkende constructie