Aluminium ATB fiets frames

  • De meeste frames zijn gemaakt van aluminium. Aluminium is weliswaar minder sterk dan de andere metalen maar het is ook veel lichter. En dankzij het lage soortelijk gewicht kun je met aluminium buizen met een grotere diameter toepassen. Uiteiendelijk is een goed gebouwd aluminium frame stijver zijn dan een stalen frame en toch maar de helft wegen. Aluminium heeft echter ook enkele nadelen:
  • Het lakwerk op aluminium hecht vaak minder goed
  • Aluminium kan makkelijker roesten op plaatsen waar geen lak zit of bij lakbeschadigingen
  • Uitstekende delen kunnen iets makkelijker breken

Stalen frames

  • Staal is sterk en duurzaam. Stalen frames zijn slank te maken met buizen met een kleinere diameter dan bij frames van een ander materiaal. Buizen met kleine diameters geven een klein aërodynamisch voordeel op. Maar dat wordt gedeeltelijk teniet gedaan door het feit dat staal zwaar is. Staal wordt net als aluminium meestal TIG-gelast. Het beste staal voor frames van ATB fietsen is chroommolybdeenstaal (CroMo). Kwalitatief minder (en minder vaak gebruikt) is High Tensile staal, een staalsoort met hoge treksterkte.

Titanium frames

  • De materiaaleigenschappen van titanium zitten tussen aluminium en staal: Lichter dan staal maar ook moeilijker te bewerken dan aluminium. Titanium is sterk en heeft een geringe dichtheid, een hoge treksterkte en is superhard. Daarnaast heeft titanium heeft een bepaalde mate van elasticiteit, en is daarmee een natuurlijke schokbreker. Kleine schokken en trillingen van de ondergrond worden door het frame gefilterd of weggenomen voordat de rijder ze moet verwerken. Een ATB fiets met titanium frame is daardoor meer comfortabel voor de rijder.Door het harde materiaal leveren kleine ongelukjes of valpartijen vrijwel nooit schade aan het frame op en is titanium goed bestand tegen roest.

Carbon frames

  • Carbon is populair voor high end fietsen met het bijbehorende prijskaartje. Met carbon kun je de lichtste, stijfste en sterkste frames bouwen. Maar dit zijn ook frames die zelf het minste comfort en demping bieden. En carbon frames zijn veel duurder dan andere frames. Als u een ATB fiets met een carbon frame kiest dan kun je het materiaal in ieder geval niet de schuld geven als je een wedstrijd verliest. En dat is iets waar menig fietser misschien juist wel de behoefte aan heeft. Iets wat de psychologen wel reversal argumentation psychology noemen.