Fietsketting schoonmaken – ATB fietsen

Het schoonmaken van een fietsketting kan op verschillende manieren en dus ook op verschillende niveau’s worden aangepakt. De frequentie van het reinigen van de ketting is uiteraard geheel afhankelijk van het fietsgedrag. Dit fietsgedrag is voornamelijk op te splitsen in twee, eigenlijk drie items: Hoeveel wordt er gefietst, in welke weersomstandigheden en in welk terrein.

Fietsfrequentie, het weer en de ondergron

Het aantal keren dat de fiets wordt gebruikt (en het gemiddeld gemaakte aantal kilometers): Wordt er een keertje in de week op gefietst of bijna dagelijks…… Wordt de fiets weinig gebruikt dan zal het onderhoud aan de ketting zelfs beperkt kunnen blijven tot een halfjaarlijkse of zelfs jaarlijkse exercitie. Wordt er wekelijks van de fiets gebruik gemaakt, dan moet er meer aandacht aan besteed worden. Over het algemeen maakt een visuele inspectie meestal al veel duidelijk.

De weersomstandigheden waarin de rit(ten) is(zijn) gemaakt zijn wat dit betreft een belangrijk aspect. Ziet de ketting er droog uit of loopt hij niet meer zo lekker soepel, dan is actie geboden.

In welke terrein er wordt gefietst is vanzelfsprekend ook van groot belang voor de schoonmaakfrequentie. Het is een groot verschil of de fiets gebruikt wordt voor een rit op een verharde (asfalt)weg of dat er een rit op het strand wordt gemaakt.

Strand fietsen

Ritten die gemaakt zijn op een verharde ondergrond zijn voor de ketting (en de tandwielen!) niet zo’n gesel als wanneer er bijvoorbeeld in duinterrein, of erger nog op het strand wordt gereden.
Na een strandrit dient zo spoedig mogelijk na het beëindigen van de tocht, de ketting en dus ook de tandwielen, zo goed mogelijk te worden gereinigd, immers zout en zand zijn onverbiddelijk voor deze vitale onderdelen. Goed afspuiten en flink soppen luidt in dit geval het devies, met bijna vanzelfsprekend, speciale aandacht voor de ketting.
De ketting kan onder minder extreme omstandigheden met een sopje en een harde borstel worden schoongemaakt, daarna met een doek worden drooggeveegd, om vervolgens de ketting met een geschikt smeermidel te behandelen.

Kettingreiniger

Ook het gebruik van een kettingreiniger werkt uitstekend. Dit is een langwerpig plastic bakje, dat gevuld met kettingreiniger ter hoogte van het onderste loopwieltje om de ketting wordt aangebracht.Wanneer de kettingreiniger met de ene hand op zijn plaats wordt gehouden kan met de andere hand de trapper in achterwaartse richting worden bewogen, waardoor de ketting door de drie in het apparaat zittende borsteltjes zal worden bewogen. Het resultaat zal voldoende zijn, wanneer u er voor zorgt dat de hele ketting een keer of twintig door de borsteltjes is gegaan. De ketting goed drogen, om vervolgens een kettingsmeermiddel aan te brengen en de ketting kan er weer tegen. De kettingreiniger en de vloeistof zijn in diverse uitvoeringen bij iedere fietsenhandel te verkrijgen.

Smeermiddel voor kettingen

Een goed kettingsmeermiddel voldoet over het algemeen aan de volgende voorwaarden:

  • Het smeermiddel moet tegen water kunnen
  • corrosie tegengaan
  • zo min mogelijk vuil opnemen
  • en uiteraard zo lang mogelijk zijn smerende werking behouden