Mountain biking disciplines

Bij Mountain biking maak men grofweg onderscheid in vier disciplines, Cross country, Downhill, Freeride en Trials/street riding. Voor elk type sport worden specifieke fietsen gebruikt. Cross country fietsen zijn lichtgewicht en hebben meestal voorvering en soms ook achtervering (tot wel 15 cm). De fietser zit vrij rechtop maar veel minder dan in de downhill discipline. De downhill fietsen zijn wat zwaarder, hebben meer vering en de zit is meer rechtop. Downhill wordt in Nederlnad betrekkelijk weinig gedaan bij gebrek aan heuvels en bergen. (Da’s logisch zou onze grote sportfilosoof zeggen.)
Freeride fietsen en downhill bikes lijken veel op elkaar. De freeride fietsen zijn wat stabieler en beter te beheersen bij lage snelheden. Trial bikes zijn de meest specialistische MTB fietsen. Vaak zonder zadel omdat de rijders tijdens de trials niet zitten, zeer sterke remmen, bredere banden en profielen for extra grip en zeer kleine versnellingen om snel te kunnen accellereren.

Maar nooit ATB fiets

Nog een korte opmerking voor taalpuristen. Strikt genomen is ATB-fiets een pleonasme, weliswaar meertalig, maar All Terrain Bike Fiets is eigenlijk net zo gek als APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring Keuring). En toch gebruiken we het allemaal. Daarom zitten wij er ook niet zo mee dat onze site ATBfietsen.com heet. Dat maakt dan in ieder geval weer duidelijk dat de site niet over bijvoorbeeld Automatische TreinBeïnvloeding gaat. Dat heeft namelijk niets met fietsen te maken.